LifeStyle

Oikea ravinto pitää lihakset kunnossa

Elimistösi hyvinvoinnille on tärkeää, että saat oikeanlaista ravintoa. Kehosi tarvitsee sekä proteiinia, hiilihydraatteja että rasvaa. Hiilihydraatit ja rasvat ovat polttoainettasi, mutta proteiini toimii lihastesi rakennusaineena. Siksi onkin tärkeää, että saat ravinnostasi sitä sopivan määrän. 

Mikä ihmeen proteiini?

Proteiini eli valkuaisaine on perusravintoaine, jota tarvitaan lihasten ja kudosten rakennukseen ja ylläpitoon. Proteiinia on sekä kasvi- että eläinperäistä. Esimerkiksi liha, kana, kala ja maitotuotteet sisältävät eläinperäista proteiinia. Kasviperäistä proteiina löytyy taas muun muassa viljasta, riisistä, pavuista ja linsseistä.

Riittävä määrä proteiinia on ihmisen hyvinvoinnille vättämätöntä. Aktiiviliikkujalle proteiini on erityisen hyödyllistä, sillä se parantaa suorituskykyä, palautumista ja lihaskehitystä. Lisäksi proteiini pitää ikääntyvän paremmassa kunnossa ja auttaa painonhallinnassa.

Kuinka paljon sitä sitten oikein tarvitaan?

Aikuinen tarvisee proteiinia keskimäärin noin 0,8 grammaa vuorokaudessa painokiloa kohden. Yksilöllinen proteiinintarve riippuu kuitenkin siitä, mitä lajia treenaat ja kuinka kovaa kuntoilet. Esimerkiksi runsas kestävyysharjoittelu nostaa proteiinitarpeen 1,2-1,6 grammaan päivässä, kun taas aktiivinen voimaharjoittelu vaatii 1,5-1,8 grammaa päivää kohden.

Liiallinen määrä proteiinia ei ole hyväksi. Kuntoliikuntaa harrastava ei kannatakkaan koskaan lisätä ruokavalioonsa yli 2 grammaa proteiinia painokiloa kohden.

Kohtuus ja monipuolisuus hyvinvoinnin avaimina

Lisäproteiinia ruokavalioon kannattaa harkita vasta silloin, kun treeni kuormittaa lihaksistoa niin paljon, ettei tavallinen ravinto tunnu riittävän. Tällöin kannattaa kiinnittää valintoihinsa tarkasti huomiota. Monet proteiinipitoiset ruoat nimittäin sisältävät myös paljon ylimääräistä, epäterveellistä rasvaa. 

Normaali, täysipainoinen ruokavalio riittääkin meistä useimmille – jopa aktiivisesti liikkuville. Jos kaipaat apua hyvän ateriakokonaisuuden rakentamiseen, toimii aikaisemmassa artikkelissamme julkaistu Liikkujan lautasmalli apunasi.