LifeStyle

Liikunta ja kalorikulutus

Painonhallinnan ytimessä ovat päivittäin nautitun ja kulutetun energiamäärän sopusuhtaisuus. Painostaan huolehtivan kannattaakin kiinnittää huomiota niin ravinto- kuin liikuntavalintoihinsa. Kevyempi ruokapöytä sekä reipas ja iloinen kuntoilu auttavat keventäjää saavuttamaan päämääränsä ja pysymään tavoitepainossaan. Ennen tuumasta toimeen ryhtymistä on kuitenkin paikallaan käydä läpi muutamia liikuntaan ja kalorikulutukseen liittyviä seikkoja.

Lajeissa ja liikkujissa on eroja – myös energiankulutuksen kannalta

Päivittäiseen kalorikulutukseen vaikuttavat monet eri seikat. Oma merkityksensä on esimerkiksi painolla, kehonkoostumuksella, sukupuolella, aktiivisuustasolla ja harrastetulla liikunnalla.

Painonhallinnan kannalta liikuntalajin ja -määrän sopivuuteen vaikuttaa asetettu tavoite. Rauhallisempi kuntoilu kuluttaa vähemmän kaloreita kuin rankka treeni. Toisaalta ylipainoinen ihminen polttaa liikkuessaan höyhensarjalaista enemmän kaloreita.

Jos haluat kuluttaa liikunnalla ylimääräistä energiaa, voit kätevästi tukeutua seuraaviin suosituksiin:

Minimi = 500 kcal /viikko

Merkittävä = 1500 kcal /viikko

Erinomainen = yli 2500 kcal /viikko

Tietysti myös harrastamallasi lajilla on merkitystä. Ohesta löydät muutamien Shape.fi:stä löytyvien lajien energiankulutuslukemia:

Kiinteytysjumppa = 220 kcal /20 min

Reisi-vatsa-peppujumppa = 222 kcal /22 min

Kahvakuula 1 = 310 kcal /41 min

Kuten huomaat, painonhallinnan kannalta merkittäviin liikuntamääriin pääset varsin helposti. Tähän riittää jo 20 minuutin päivittäinen harjoittelu, joka onnistuu kanssamme kätevästi vaikka omassa kodissasi. 

Valitse itsellesi sopivinta kuntoilua

Oman suosikkilajin löytämisen tärkeyttä ei voi yliarvioida. Keventämisen ja painonhallinan kannalta valinnan merkitys vielä korostuu, sillä vain mielihyvää tuottava kuntoilu motivoi jatkamaan. Pidä mielessä, että vaihtelu virkistää – suosikkilajeja mahtuu mukaan useampiakin!