LifeStyle

Liikunta on terveen elämän perusta

Ihminen on luotu liikkumaan. Oli ikäsi tai tilanteesi mikä tahansa, voit olla varma, että säännöllisellä liikunnalla parannat elämänlaatuasi. Kaikki kuntoilu ei kuitenkaan sovi jokaiselle, ja olisikin hyvä tietää, minkälainen liikunta on itselleen sopivinta. Ikä on helppo mittari, jonka avulla voit alustavasti päätellä, mikä olisi sinulle parasta harjoittelua.

Nuorena kelpaa mennä ja meinata

Alle kolmekymppisen kannattaa liikkua kaikilla mahdollisilla tavoilla. Hikoilu ja hengästyminen kuuluvat asiaan, ja mitä monipuolisempi lajivalikoima on, sitä paremmaksi kehittyy kehonhalinta. Vaikka pituuskasvu päättyykin, vahvistuvat lihakset edelleen.

Kaikkea kannattaa kokeilla! Voimaa voi lisätä vaikkapa kahvakuulailulla ja erilaiset tanssilajit tuovat vauhtia ja iloa arkeesi. Nuorena on toki hyvä myös välillä huoltaa sekä kehoa että mieltä.

Kestävyyttä keski-ikäiselle

Keski-ikä tuo tullessaan paitsi elämän ruuhkavuodet, myös muutoksia kehoon. Erilaiset vaivat alkavat pikkuhiljaa näkyä ja lisääntyä, ja noin 50-vuoden iässä myös lihasvoima alkaa heiketä. Paras lääke mahdollisiin ongelmiin ja niiden ennaltaehkäisyyn on liikunta.

Keski-iässä kannattaa muistaa hyötyliikunta, jota täydennetään kestävyysharjoitteilla ja lihashuollolla. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi pallojumppa, jalkatreeni ja keskivartalon harjoitukset.

Ikääntyvä arvostaa tasapainoa

Ikääntyvä ihminen ammentaa itselleen liikunnasta lukuisia hyötyjä. Vanhenemista ei voi estää, mutta kuntoilu vähentää ja hidastaa ikääntymisen tuomia, väistämättömiä muutoksia. Liikunta pitää toimeliaana ja terveenä, tuo hyvää oloa, sekä ehkäisee useita sairauksia.

Tärkeintä liikuntaa ikääntyvälle ovat tasapaino- ja lihaskuntoharjoitteet. Näiden avulla ehkäistään pahoja kaatumisia sekä pidetään yllä lihasvoimaa, joka iän myötä väistämättä heikkenee.

Kuntoilusta hyötyä ikään katsomatta

Ota liikunasta ilo irti! Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen kuntoilu pitää yllä terveyttä ja tekee elämästä muutenkin mukavampaa. Jokaisen ei tietenkään tarvitse liikkua samalla tavalla. Erilaisiin kuntoiluvaihtoehtoihin tutustumalla löydät suosikkisi, joka sopii parhaiten ikääsi ja tilanteeseesi. Shape.fi:ssä voit itsenäisesti kokeilla useita erilaisia lajeja – oman kotisi rauhassa.